SNMP interfész készítése távközlési eszközökhöz

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Eredetileg az SNMP egy, a különböző számítógépes hálózatok menedzselésére kialakított egyszerű IP alapú kommunikációs protokoll, azonban az elmúlt időszakban különböző beágyazott rendszerekben is előszeretettel implementálják. Ilyen esetekben a protokollon keresztül nem kizárólag hálózatokkal kapcsolatos beállításokat végezhetünk, hanem a beágyazott eszköz működésének teljes konfigurálására lehetőségünk van.

Munkám során a BHE Bonn Hungary Elektronikai kft. megbízásából egy olyan interfész modult készítettem, amely önállóan képes Ethernet protokollon keresztül IP alapú hálózatokra csatlakozni. Ezen beágyazott eszköz elsődleges feladata, hogy lehetőséget nyújtson az RS232 soros porton hozzácsatlakoztatott telekommunikációs eszközök SNMP protokollon keresztüli vezérlésére, konfigurálására. A modul képes felismerni a hozzácsatlakoztatott eszközök típusát, ezen eszközökkel megfelelően kommunikál, valamint ezen eszközök beállításait, tulajdonságait elérhetővé teszi az SNMP protokollon keresztül.

A termék további, másodlagos funkciókat is megvalósít. Lehetőséget biztosít egy szoftveres TCP/UART híd segítségével, az eszközökkel történő közvetlen kommunikációra. Továbbá, a TFTP protokoll implementálásával, lehetőség van nagyobb adatmennyiség, fájlok átvitelére, ezáltal a szoftverfrissítés lehetősége is adott. Végezetül, a DHCP protokoll használata lehetővé teszi az eszköz könnyű csatlakoztatását bármilyen hálózatra, illetve az eszközök felderítésére egy egyszerű UDP alapú saját protokoll nyújt lehetőséget.

Az alábbiakban ismertetésre kerül a termék megtervezésének és megvalósításának folyamata. Bemutatásra kerülnek a főbb tervezési szempontok, a kiválasztott alkatrészek, illetve az eszköz hardver terve. Végül ismertetem az SNMP kommunikációt és telekommunikációs eszközök vezérlését megvalósító szoftvert.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.