SNMP modul fejlesztése vállalati architektúra menedzsment szoftverhez

OData támogatás
Konzulens:
Pap Zoltán
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A nagyvállalatok menedzselésének központi kérdése a komplexitás. Komplex környezet, komplex folyamatok, komplex változások, komplex döntések. Évszázados mérnöki tapasztalat, hogy a komplexitás kezelés legjobb eszköze az architektúra alapú megközelítésmód. Legalább annyira igaz ez menedzsment tudományok terén, mint mérnöki tervezésben.

Ahogy felerősödött az üzleti folyamatok informatikai kiszolgáltatottsága – és ahogy ezzel együtt nőttek az IT működési kockázatok – hamarosan az üzleti terület számára is egyértelművé vált, hogy a terveket, modelleket és ábrákat egyetlen egységes rendszerbe (architektúrába) érdemes szervezni – az IT és az üzlet tudását össze kellett fogni. Ekkor született meg a vállalati architektúra (Enterprise Architecture, EA) egységes kezelésének koncepciója, mely ezt az egységes rendszerbe szervezést valósítja meg.

Ezen vállalati architektúra menedzsment szoftverek rengeteg adattal rendelkeznek, melyek elengedhetetlen működésükhöz. Az adatok felvitele történhet kézzel, vagy valamely meglévő formátumból való áttöltéssel. A szakdolgozat keretében egy olyan eszközt tervezek és implementálok, mely segíti a hálózati eszközökről történő információgyűjtést és a sikeresen összegyűjtött adatokat egy piaci szereplő menedzsment szoftverének át tudja adni, így az bekerül a nyilvántartásba.

A szakdolgozat során betekintést nyújtok az IT infrastruktúra menedzsmentbe, majd ismertetek egy, a megoldás során kulcsszerepet játszó protokollt. Végül bemutatom, hogy ezen információk birtokában hogyan került megvalósításra a tervezett szoftver.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.