SOA metamodellező keretrendszer bővítése Apace CXF eszköztámogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A nagyméretű, heterogén rendszerek összekapcsolására a SOA (Service Oriented Architecture) paradigma jelent megoldást. Ennek egyik lehetséges megvalósítása a webszolgáltatások technológián alapul, mely szabványos, platform független kommunikációt biztosít az egyes elemek közt.

Manapság rengetek gyártó kínál a webszolgáltatások fejlesztését és futtatását lehetővé tevő eszközt. Ezen eszközök beállítási lehetőségeik és képességeik azonban különbözőek, ami nagymértékben megnehezíti olyan szolgáltatások készítését és karbantartását, melyek képesek több futtatókörnyezettel is együttműködni.

Ezen probléma megoldására született a tanszéken egy SOA modellező keretrendszer, mely egy domain specifikus nyelvet definiál a webszolgáltatások és beállításaik platform független, könnyen érthető, átlátható leírásukhoz, melyből telepíthető és futtatható kódot generál a különböző gyártók eszközeinek megfelelően.

Dolgozatomban bemutatom a tanszéki modellező keretrendszert, majd megvizsgálom és bemutatom az Apache CXF keretrendszer által támogatott protokollok közül hármat. A tapasztalatok alapján bővítem a tanszéki keretrendszer kódgenerátorát, mellyel bővül a támogatott eszközök száma, illetve ismertetem a fontos tervezési és implementációs lépéseket. Végül tesztelem, hogy az elkészült bővítés az elvártak szerint működik-e.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.