SOA metamodellező keretrendszer bővítése IBM eszköztámogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az információs technológia rohamos fejlődése mára már lehetővé tette, hogy a legtöbb területen, így a vállalati és közigazgatási szférában is majdnem minden funkciót valamilyen informatikai rendszer használatával végezzenek. Napjainkban, amikor ezen funkciók ellátására egyre több fizetős és ingyenes alkalmazást fejlesztenek különböző platformokon és különböző technológiák felhasználásával, melyek halmaza szintén egyre csak bővül, egyre fontosabbá válik ezen informatikai rendszerek összekapcsolása.

A Szolgáltatás Orientált Architektúra (SOA – Service Oriented Architecture) és a webszolgáltatások technológiájának használatával egyszerűen készíthetünk heterogén alkalmazásokból szabványosan együttműködő komplex rendszereket.

A webszolgáltatások top-down fejlesztésének nehézségeit kiküszöbölendő, az IIT tanszéken fejlesztésre került egy metamodellező keretrendszer, mely köszönhetően a hozzá tartozó modellnek és kódgenerátornak, egy egyszerű, átlátható kódrészletből több platformra is képes a webszolgáltatás leíróját és implementációját is előállítani.

Jelen diplomatervemben bemutatom, hogyan bővítettem ennek a keretrendszernek, illetve kódgenerátornak a funkcionalitását, hogy az képes legyen az IBM specifikációinak megfelelő java forráskódot és webszolgáltatás leírót generálni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.