SOA rendszerek felügyelete és vizualizációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A gazdasági, üzleti, pénzügyi élet alapja, hogy különböző érdekeltségben lévő erőforrások együttműködnek egymással. Sok esetben ez az együttműködés nem elég hatékony, és csak korlátozott mértékben jön létre. Egy vállalati rendszer akkor tud megfelelő hatékonysággal működni, ha az általa használt erőforrásokkal teljes mértékben, valós időben együtt tud működni. A Szolgáltatás Orientált Architektúra (SOA) erre az elgondolásra építve vezeti be a szolgáltatásokat. A szolgáltatás az erőforrásokon végezhető műveleteket elérhetővé teszi mások számára egy szabványos interfészen keresztül. Ha valaki használni akarja az erőforrást, akkor azt a szolgáltatáson keresztül tudja megtenni. Szolgáltatások segítségével egységesen lehet összekapcsolni különböző rendszereket.

A SOA paradigmán alapuló rendszerek felügyeletét, monitorozását nehezíti, hogy bizonyos méretek után az összekapcsolt szolgáltatások által átláthatatlanná válik a rendszer. Hiányzik egy áttekintő magas szintű nézet, ahol látszanak a szolgáltatások, egymással folytatott kommunikációjuk és állapotaik. Ezen adatok nélkül azonban nehéz hatékony forgalomszabályozást megvalósítani a rendszerben.

Az említett hiányosságok kiküszöbölésére egy SOA rendszerekre specializálódott felügyeleti alkalmazásra lenne szükség, ami hatékonyabbá teheti a szolgáltatások menedzselését, összehangolását. Az ismertebb gyártók rendelkeznek ilyen alkalmazásokkal, azonban sok esetben használatuk korlátozott.

A felügyeleti alkalmazások felépítését illetően két elterjedt nézet létezik. Az egyik szerint üzleti oldalról megközelítve az üzleti tranzakciókra és szolgáltatásokra kell koncentrálni és ezek monitorozását kell megoldani. A másik szerint a szolgáltatások architektúrájába kell az alsó szinteken egy monitorozási képességet beépíteni, ahonnan már elegendő információ megtudható a szolgáltatásról.

Jelen dolgozat a második megközelítés alapján egy olyan rendszerre ad megoldást, ami a szolgáltatások csatornamodelljét kibővíti a monitorozási képességgel, majd egy monitorozó szerver eltárolja a szolgáltatásoktól kinyert adatokat, végül egy grafikus alkalmazás megjeleníti a szolgáltatások kapcsolatait, kommunikációját, állapotát.

Először a SOA és a jelenlegi felügyeleti rendszerek, majd az alkalmazáshoz felhasznált technológiák kerülnek áttekintésre. Utána egy mintaalkalmazás lesz bemutatva, amin a felügyeleti rendszer tesztelésre kerül, végül a rendszer implementációjának részletei következnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.