SSD szimulátor fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az elmúlt néhány évben a Solid State Drive-ok (SSD) nagymértékben elkezdtek terjedni, nem csak a személyi számítógépek piacán, hanem a szerverekén is. A hagyományos merevlemezekhez képest rengeteg előnyük van, mint például a megnövekedett sebesség és jó strapabíróság. Ugyanakkor sok hátránnyal is rendelkeznek, a blokkok öregednek és a törlés egysége nagyobb, mint az írásé. Továbbá, amint egyre kisebb a szabad lapok száma, a teljesítmény elkezd csökkenni. Ezek miatt szükség van olyan eljárásokra, amelyek javítják a teljesítményt és az élettartamot, valamint az operációs rendszer felé egy olyan interfészt kínálnak, amin keresztül úgy lehet használni, mint egy blokkos eszközt.

Az SSD-k vezérlőjének legfőbb feladatai a címleképzés, a szemétgyűjtés és a kopáskiegyenlítés. A szakdolgozatomban ismertetem a flash memóriákat, és néhány címleképző és szemétgyűjtő algoritmust.

Bemutatom az általam készített SSD szimulátor szoftver felépítését, ismertetem a rá implementált algoritmusokat (Sector Map FTL, Block Map FTL, Hybrid FTL, NFTL, Greedy GC, D-Choices GC, WECO). Három fajta módszert mutatok be, amivel a szimulátort el lehet látni bemenő adatokkal. Végül pedig az általam írt szimulátor segítségével kiértékelem az elkészített algoritmusokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.