Sakkjátszma állás detektálása és nyomon követése képi felismerés segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Lukovszki Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az okostelefonok számítási teljesítménye és szenzorjainak minősége rohamos tempóban fejlődik. A most elérhető eszközök már alkalmasak nagy számítási kapacitást igénylő feladatok elvégzésére is, ami lehetőséget ad arra, hogy komplex képfeldolgozási műveleteket lehessen velük megoldani.

Egy ilyen feladat az eszköz kamerájával rögzített képeken, képfeldolgozási ismereteket felhasználva egy sakkjátszma lépéseinek detektálása. A dolgozatomban egy olyan Android platformon működő applikációt készítek el, amely képes a sakktáblát és az azon történő lépéseket helyesen felismerni.

Megvizsgálom több hasonló célú alkalmazás működését, és áttekintem ezek elméleti hátterét.

A problémát két részre bontom. A tábla rácshálójának felismeréshez vonaldetektáló eljárással dolgozó algoritmust készítek. A lépések detektálást a tábla színeinek klaszterezéssel történő csoportosításával oldom meg.

A megoldást Java nyelven, az OpenCV grafikus könyvtár függvényei segítségével készítem el, és mobil környezetben is megvalósítom. Az alkalmazás teszteléséből kiderül, hogy a megoldásom alkalmas lehet sakkjátszmák lépéseinek valós idejű követésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.