Sávkövető rendszer fejlesztése robotautóhoz

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A biztonságos autonóm autók kifejlesztése a fő irányvonal napjainkban az autóiparban. Egy ilyen rendszer nagyon összetett, és számos különböző feladatot megvalósító modulból épül fel. Ezek közé tartozik az a funkció is, ami segítségével az autó érzékeli sávjának határoló vonalait, és úgy irányítja az autót, hogy ne lépje át azokat.

Szakdolgozatomban egy gépi látáson alapuló sávdetektáló algoritmust készítettem el. Ehhez elsőként ismertetem a szakirodalomban használt megoldásokat, és azok működését. Munkámhoz hozzá tartozott a keretrendszer elkészítése is, mely megkönnyíti a fejlesztést és szimulációs lehetőségeket biztosít. Programomat C++ nyelven implementáltam és a képek átalakításához az OpenCV könyvtár osztályait, függvényeit használtam fel, egészítettem ki.

Dolgozatom fő célja bemutatni az általam fejlesztett sávdetektálási algoritmust. Ez a megoldás képes a kamera képén érzékelni a sáv határait jelző vonalakat, amikből meghatározza a sáv közepét is. Programomat egyelőre videókon teszteltem, de lehetőségem lesz kipróbálni valós helyzetben is egy modell autón, aminek a kormányzásával a sávtartás funkció teljes egészében megvalósítható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.