Scorecard készítése additív döntési fa alapú modellekhez

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Scorecard készítése additív döntési fa alapú modellekhez

Az adatbányászat szerepének a vállalati döntéshozatalban való növekedése szükségessé teszi, hogy képesek legyünk összehasonlítani, felfogni és megindokolni a különböző rendelkezésre álló adatbányászati modelleket és azok eredményeit.

Az értékelő kártyák (scorecard-ok) egyszerű táblázatok vagy grafikonok, amelyek a bemeneti változók hatását mutatják a modellek eredményére. Egyszerűen és gyorsan lehet velük - komolyabb számítások nélkül - kiértékelni egy megfigyelést. Rávilágítanak a modellek belső működésére, ezáltal segítséget nyújthatnak az eredmények indoklásában.

A dolgozat az adatbányászati folyamat rövid ismertetésével indít, majd szükséges háttér-információkat nyújt scorecard-okról és gyakori adatbányászati módszerekről, kiemelve az additív döntési fa modelleket. Bemutatok néhány gyakorlatban használt adatbányászati eszközt.

Ismertetek és implementálok additív döntési fa modellekhez scorecard készítő és vizualizáló algoritmusokat, a valódi pontozást lehetővé tevő kétszintes algoritmust és a részfüggőségek módszerét, ami a modellek működésébe enged hasznos bepillantást.

Regressziós és osztályozási problémákat mutatok be, majd megoldom őket additív döntési fa modellekkel. A kapott scorecard-ok segítségével állításokat teszek a modellekkel kapcsolatban és kitérek egyes bemeneti tulajdonságok a célváltozóra gyakorolt hatására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.