Scrum módszertant támogató keretrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Sógorné Dr. Balla Katalin
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Scrum az agilis szoftverfejlesztés egy iteratív és inkrementális módszere, mely egy teljes folyamatleírás, illetve módszertan helyett inkább egy keretrendszernek tekinthető. Az agilis módszerek csoportjába azon szoftverfejlesztési módszerek tartoznak, melyek az iteratív fejlesztési módszeren alapulnak, és bennük a követelmények és a megoldások egyaránt önszerveződő, széleskörű feladatokat megoldani képes, keresztfunkcionális csapatok együttműködése révén alakulnak ki. Ezzel összhangban a Scrum tehát nem nyújt pontos és részletes leírást arról, hogy mit hogyan kell végezni, ennek java része a szoftverfejlesztő csapatra hárul, hiszen ők tudják legjobban, hogyan oldják meg az eléjük kerülő feladatokat.

A szakdolgozat a Scrum megismerésének, és bizonyos mértékben alkalmazásának folyamatához nyújt keretrendszert, a Scrum ismertetésén túl, annak létjogosultságát is vizsgálja esettanulmányokon keresztül, valamint vázol egy szoftverfejlesztési életciklus modell elképzelést is. A továbbiakban bemutatásra kerül a Scrum üzleti folyamatként történő megközelítése és modellezése is, ami egy új szemszögből segíti a Scrum folyamatának megértését, ugyanakkor a folyamat dokumentáltságának gyakorlati haszna is lehet. A Scrum használatát segítendő, néhány szoftvereszköz is bemutatásra kerül, melyek a Scrum keretrendszert támogatják.

A szakdolgozat zárásaképpen olyan tapasztalatokról írtam, melyek a szakdolgozat Scrum projektként való megtervezése és elkészítése kapcsán születtek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.