Sebgyógyulás monitorozására alkalmas elektronika prototípusának fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Plesz Balázs
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A klinikai gyakorlatban – balesetek, műtétek után, bőrfelszíni fekélyek (felfekvések) esetén – elsődleges fontosságú a sebek megfelelő ellátása. Alapvető elvárás a kezelő orvos, vagy a nővér részéről, hogy a seb gyógyulásáról folyamatos, vagy rendszeres információt kaphasson. Ha a beteg az otthoni hospitalizációt választja, a seb állapotáról nehezebben győződhet meg az orvos, emiatt kiemelt szerepe lehet ezekben az esetekben a távoli monitorozásnak. Az általam fejlesztett intelligens kötés szerepe első sorban az, hogy mind az orvos mind a páciens dolgát megkönnyítse azzal, hogy monitorozza a seb gyógyulásának folyamatát, felmerülő probléma esetén pedig figyelmezteti a felhasználót, valamint az orvost az ellenőrzés, vagy a kötés cseréjének szükségességére.

Szakdolgozatom során egy olyan intelligens eszközt fejlesztettem, amely képes a sebek különböző paramétereinek, mint a hőmérséklet és a páratartalom vizsgálatára, valamint a gyógyulást elősegítő kötés szorosságáról is folyamatos tájékoztatást ad. A szakirodalom tanulmányozása közben arra jutottam, hogy ezek a paraméterek képesek jellemezni a sebek és sérülések gyógyulásának folyamatát.

A fejlesztendő eszköz otthoni alkalmazásának feltétele a minimális energiafelhasználás, aminek megfelelően az elektronika fejlesztése során törekedtem a teljesítmény maximális csökkentésére.

A kötésbe építhető szenzorrendszer megfelelő működésének validálása érdekében különböző teszteket végeztem, melyek során az orvosi gyakorlatban is használt sebkötözőket is kipróbáltam, azt vizsgálva, mennyire befolyásolják a szenzorok működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.