Sejtek mozgásának követése mikroszkópos felvételen

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A fehérvérsejtek létfontosságú szerepet játszanak az emberi test immunválaszának kialakításában és sok más folyamatában, ezért a kutatók vizsgálják a különböző enzimek és gyógyszerek rájuk gyakorolt hatását. A sejtek mozgásáról mikroszkópos felvételeket készítenek, melyeket digitálisan dolgoznak fel.

A diplomaterv végigvezet egy egyedi alkalmazás elkészítésén, mely a kutatók igényeinek megfelelően képes a sejtek mozgását követni. Az alkalmazás lehetőséget biztosít manuális és automatizmussal segített sejtkövetése egy átlátható felhasználói felületen keresztül. A diplomaterv bemutatja a használt algoritmusok kiválasztását, amit a prototípus és a végleges alkalmazás leírása követ.

A végleges alkalmazás valós mikroszkópos képeken való kiértékelése megmutatta, hogy az automatizmus jelentősen csökkentette a felhasználók munkáját. Egyes esetekben értékes előzetes adatokat tud szolgáltatni akár a manuális követéshez képest 10 százaléknyi munkabefektetéssel. A felhasználói felület pedig kiválóan támogatja a követelményekben előírt munkafázisokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.