Sejtfejlődési elemzések szoftveres támogatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A csontfaló sejtek (oszteoklasztok) a csontszövet lebontására specializált sejtek, melyek kialakulásának vizsgálata jelenleg is egy aktuális orvosi kutatási terület. A Semmelweis Egyetem kutatói egy olyan új módszert dolgoztak ki, mely lehetővé teszi az oszteoklasztok fejlődésének dinamikus nyomon követését. A folyamat során a sejtekről folyamatosan mikroszkópos képek készülnek, melyek elemzése a munkafolyamat egyik legfontosabb lépése.

Diplomatervem célja egy olyan szoftver megalkotása a kutatásban részt vevő orvosok számára, mely képes automatizálni és minél nagyobb mértékben felgyorsítani a képfeldolgozás folyamatát, mely magában foglalja különböző statisztikák létrehozását, valamint a képeken szereplő sejtek felismerését. Fontos elvárás az alkalmazással szemben, hogy az ergonomikus és intuitívan kezelhető legyen, mivel a célfelhasználók orvosi oldalról közelítik meg azt.

Az alkalmazás az egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén (AUT) fejlesztett, .NET alapú cv4sensorhub keretrendszerre épül. A szoftvert C# programozási nyelven írtam, a felhasználói felületet a WPF segítségével alakítottam ki, az összetett képfeldolgozási műveletek megvalósításához pedig az OpenCV könyvtárat használtam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.