Sellye térségi KÖF hálózat stratégiai fejlesztési terve

OData támogatás
Konzulens:
Szabó László
Villamos Energetika Tanszék

A Baranya megyei Sellye, Vajszló és egyéb kisebb környéki településeket ellátó KÖF hálózaton fellépő feszültség esések normál üzemállapotban 3,5 – 5 %-os, egyszeres hiány esetén pedig a 10%-ot is meghaladják. Ami az MSZ-50160-os szabvány középfeszültségű táplálásról szóló fejezete alapján és az MK1-es hálózattervezői műszaki kézikönyv alapján nem megengedett.

A szakdolgozatom ennek a problémának a megoldására ajánl 2 hálózatfejlesztési javaslatot, melyek a 2022-es sarokévre becsült terhelésekre oldják meg a feszültségesési problémákat.

Az első hálózatfejlesztési javaslatom egy Vajszlói 132/22 kV-os mikroállomás létesítése és a mikroállomásból KÖF hálózatba illesztése. A mikroállomás NAF oldali megtáplálása érdekében a Királyegyháza 132/11 kV-os cementgyárat ellátó állomás 132 kV-os gyűjtősínjéről egy leágazással NAF távvezetéket szükséges létesíteni Vajszló északnyugati határáig.

A második hálózatfejlesztési javaslatom a királyegyházai 132/11 kV-os cementgyárat ellátó állomás bővítése egy komplett 16 MVA-es 132/22 kV-os transzformátor mezővel. Az állomás KÖF oldalába beépítésre kerül 4 cella, amelyek feladata, a Szentlőrinci, Vajszlói fogyasztók ellátása és további terhelések átvétele a térség néhány KÖF vonaláról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.