SharePoint Server 2016 farm solution elemző eszköz

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Microsoft által fejlesztett SharePoint Server webalkalmazás számos közép- és nagyvállalat kedvelt csoportmunkát támogató platformja, melyen keresztül az adott szervezet munkatársai és az üzleti partnereik különböző digitális tartalmakat oszthatnak meg egymással. A SharePoint Server első verzióját 2000-ben mutatta be a Microsoft, és azóta számos verzió látott napvilágot.

Gyakori feladat, hogy a SharePoint Server működését a vállalati igényekhez kell igazítani. Erre számtalan lehetőségünk kínálkozik, az egyik ilyen, széles körben elterjedt megoldás a rendszerhez fejlesztett bővítmények használata. Azonban ahogy növekszik a rendszerben tárolt adatok mennyisége és a rendszer működésébe való beavatkozás mértéke, úgy válik egyre nehezebbé az üzemeltetési feladatok ellátása. Bizonyos beavatkozások tervezésének elengedhetetlen lépése a meglévő rendszer átfogó felmérése: egy verziófrissítés, teljesítmény-optimalizálás, költöztetés (migráció), esetleg további bővítmények telepítése az egész rendszert használhatatlanná teheti.

Bár a piacon sok olyan szoftver fellelhető, amely képes az alapvető elemeket tartalmazó SharePoint Server gyors felmérésére, az egyedileg fejlesztett bővítményekkel ezek már egyáltalán nem, vagy csak részben birkóznak meg, így nem adnak információt arról, hogy egy ilyen beépülő modul hogyan kapcsolódik a rendszer egészéhez, miként hat annak működésére.

A diplomatervezés célja bemutatni a SharePoint Server működését és a testreszabására szolgáló lehetőségeket, továbbá a rendszerüzemeltető szakemberek, mérnökök számára biztosítani egy olyan szoftvereszközt, amely lehetővé teszi az egyedi bővítmények elemzését. A diplomatervezés során ismertetem az elkészített szoftver működésének elvét, tervezésének szempontjait, valamint bemutatom, hogyan lehet használni egy valós környezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.