Shell szkript funkcionalitását elérhetővé tevő mikroszolgáltatások fejlesztése Java Springgel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság egyre több vállalatnál merül fel az igény shell szkriptek távoli, konfigurálható futtatására. Erre jó megoldást nyújt a mikroszolgáltatások világa.

Dolgozatomban egy ilyen shell funkcionalitásból készült szolgáltatás megvalósításának folyamatát mutatom be Java Spring keretrendszerben. Részletezem a program megírásához felhasznált technológiák alapvető tulajdonságait. Ismertetem az elérését segítő REST interfész kialakítását, amely a szolgáltatás weben keresztüli használatát biztosítja. Az alkalmazást a Model-View-Controller (MVC) programszervezési minta alapján építettem fel, így ennek értelmezését és felhasználását is részletezem.

Kitérek rá, hogy a felhasznált adatbázis és a szolgáltatás között hogyan tudtam a kapcsolat kiépíteni, valamint bemutatom a megoldásaimat a REST hívások felparaméterezésekor tapasztalt nehézségekre. A kész program tesztelésének lehetőségeiről és az abban rejlő csapdákról is beszámolok. A dolgozatban részletesen leírom, hogyan dokumentáltam a szolgáltatást egy speciális leíró nyelv segítségével.

Az általam elkészített mikroszolgáltatás megfelel a vele szemben támasztott elvárásoknak, és megvalósítja a helyettesítendő shell szkript minden funkcióját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.