Siemens S7 1214 PLC – MODBUS kommunikáció

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az ipari irányítástechnika nélkülözhetetlen alapelemei a programozható logikai egységek (PLC). Éppen ezért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén néhány éve beszerzésre került a Siemens egyik legújabb 1200-as PLC családjának néhány tagja, és ezekhez kapcsolódóan több téma is kiírásra került a tanszéken.

A saját témám hozzájuk kapcsolódóan a programozási lehetőségeik elsajátítása, illetve a MODBUS kommunikációs protokoll megismerése. Erre építve kialakításra kerül egy adatgyűjtő és módosító monitorozó program, valamint egy demonstrációs és oktatási célokat szolgáló folyamat szimuláció. Ezen kívül célkitűzés a minél nagyobb platform függetlenség, amit a Java nyelv használatával kívánok majd biztosítani, illetve egy grafikus felhasználói felület elkészítését is nagymértékben megkönnyíti.

Szakdolgozatomban feltárom a PLC-k felépítését és működését, valamint törekszem a MODBUS protokoll család, azon belül is a TCP alapú változat alapos ismertetésére. Végül dolgozatomban tárgyalom a kialakított PC-s és PLC-s környezet megoldásait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.