Siemens S7 1214 PLC alkalmazása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a legtöbb folyamatirányítási feladat elvégzésére PLC-t – programozható logikai vezérlőt alkalmaznak. Ennek oka többek között az univerzális kialakításában és kedvező árában keresendő.

A PLC-k népszerűsége miatt érdemes tisztában lenni a PLC-k programozásával. Dolgozatom elején az ipari folyamirányításban használt PLC-k programozási módjait mutatom be.

Az ipari irányítástechnikájában egyre jobban elterjedt az, hogy PLC-k mellett HMI képmegjelenítő paneleket használata. Ezért a PLC-k gyártói is próbálják a lehető legtöbb felhasználói igényt kielégíteni azzal, hogy az általuk forgalmazott irányítókhoz HMI megjelenítőket kínálnak. A HMI kijelzők PLC-vel való alkalmazása azért előnyös, mert könnyebbé teszi a program szimulálását és a hibák felkutatását, mivel erősíti az ember-gép kapcsolatot a grafikus megjelenítésnek köszönhetően. Emellett az alkalmazás helyén folytatott diagnosztikában is segít.

A beszámolóm második részében bemutatom a tanszék által rendelkezésemre bocsátott Siemens S7-1200-as PLC-t és a programozásához használt Siemens Totally Integrated Automation Portalt (TIA Portal). Mivel korábban még nem használtam a Siemens TIA Portal programozót, ezért a beszámolóban kitérek arra is, hogy mennyire segíti a kezdő felhasználókat a Siemens eszköze.

A továbbiakban a PLC és a TIA Portal alkalmazásával elkészített program mutatom be. A feladat egy általános irányítástechnika probléma elemzése, és a programkód elkészítése a PLC-re. A program helyes működésének igazolására a PLC-hez köthető HMI kijelzőn megjeleníthető szimulációt készítettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.