Siemens gőzturbina védelmi rendszerének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

Az energiatermelés, illetve a különböző ipari folyamatok során alkalmazott gőzturbinás technológiának a jövőre nézve hosszú távon sincs alternatívája. A Siemens széles skálán tervez, gyárt és helyez üzembe gőzturbinákat. A budapesti központban ipari (2-250 MW) méretű gőzturbinák védelmi rendszerének tervezése folyik. Már ezen turbinák esetében is a felhasználói igényeknek megfelelő konfiguráláskor néhány százas nagyságrendű jelsokasággal kell dolgozni.

A gőzturbinák irányítórendszere az erőművi automatizálásban széles körben alkalmazott SPPA-T3000 irányítástechnikával kerül megvalósításra. A rendszer a turbina szabályozási, vezérlési, valamint védelmi funkcióit is integrálja. A diplomamunka célja a gőzturbina védelmi rendszerének megtervezése és SPPA-T3000 környezetben történő implementálása.

Az első részben vázolom a gőzturbinák alkalmazási területeit, felépítését, működését és védelmi rendszerét. Ezt követően egy konkrét ipari gőzturbina védelmi rendszerének tervezése következik. Összeállítom a szükséges jelek listáját és hardverkiosztását. Elkészítem és tesztelem a védelmi funkciókat ellátó programot. Megtervezek és MATLAB Simulink környezetben implementálok egy olyan egyszerű dinamikus gőzturbinamodellt, amely alkalmas a védelmi rendszer néhány funkciójának ellenőrzésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.