Six sigma és lean módszerek az elektronikai gyártásban

OData támogatás
Konzulens:
Hajdu István
Elektronikai Technológia Tanszék

A diplomamunkám első részében bemutatom a manapság elektronikai iparban alkalmazott két legnépszerűbb vállalatirányítási módszertant, a Six Sigma-t és a Lean-t. Ismertetem a DMAIC eszközt, ezen kívül kiemelt figyelmet fordítok a legfontosabb értékelési eszközök, mint például az értékáram-elemzés és a hipotézis vizsgálat részletezésére. A szakirodalom kutatásomat a Lean alapelvek és veszteségtípusok bemutatásával folytatom. A dolgozatom első részét a Six Sigma és Lean összehasonlításával zárom.

A munkám második felében három, autóelektronikai vállalaton belüli Lean fejlesztési projekt megvalósítására helyezem a hangsúlyt. Egy nagy darabszámban gyártott termék anyagváltoztatási lehetőségeit értékelem árracionalizálási célból. A termék vezetőkeret anyagának változtatását megvizsgálom CuSn6-ról egy olcsóbb alternatívára. Az anyag vizsgálatát korrózióállósági, hegeszthetőségi és termikus viselkedés szempontjából is elvégzem és értékelem.

Az anyagváltoztatás mellett gyártási oldalról két Lean fejlesztést végeztem el a munkám során. A kondenzátoradagoló állomások offline rendszerűvé tételével hatékonyabb gyártóeszköz kihasználtságát hoztam létre. Továbbá felismertem a használt alapanyag kiszerelések hátrányait. Kidolgoztam egy alapanyag-ellátó koncepciót a meglevő gyártósorainkra, amelyeken így sikerrel csökkentettem az kiszerelések cseréje miatt jelentkező állásidőket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.