Skalármezők szűrés és megjelenítése a GPU-n

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szirmay-Kalos László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Wilhelm Conrad Röntgen 1896 január elsején bemutatta a világ első röntgenképét, amely felesége kezéről készült. A képen az ujjcsontokat, valamint egy gyűrű sziluettjét lehetett kivenni. A felfedezés horderejét felismerve a XX. század első felére több száz orvosi röntgenintézet kezdte meg működését.

Az orvosi diagnosztikának azóta is nélkülözhetetlen eleme a különböző technikákon alapuló képalkotás. Röntgen segítségével a csontozatról lehet kitűnő felvételeket készíteni, illetve néhány lágy szöveti elváltozást lehet felismerni, mindezt síkban. Az ezen alapuló CT több száz képet készít, és képes azokból háromdimenziós alakzatot felépíteni. Hasonló célt szolgál, de teljesen más technikai alapon közelíti meg a témakört az MRI, amely a testben lévő víz (hidrogénatomok) eloszlása alapján határozza meg a sűrűséget; így képes a lágy szövetek nagy kontrasztú vizsgálatára.

Ezeket a tendenciákat figyelembe véve elmondható, hogy napjainkban is fejlődik az orvosi képalkotás tudománya, egy újabb technológia révén más szögből lehet vizsgálni a testet. A legtöbb esetben a kapott adathalmaz megjelenítése rendkívül időigényes, valamint számolni kell azzal is, hogy a felvételek zajosak lehetnek.

A diplomaterv célja bemutatni, hogy a nyers információ birtokában, hétköznapi grafikus kártyákon valós időben szűrhető és megjeleníthető az adat. Mivel milliós nagyságrendű mezőkön kell szűrni, méghozzá nem lineáris algoritmusok segítségével, ezért a legjobb módszer a párhuzamosítás: ezt támogatja az NVIDIA Corporation CUDA technológiája, amelyet felhasználok a diplomaterv során.

A megjelenítésben törekedtem arra, hogy a látható tartalom bírjon információértékkel a diagnosztikához, illetve esztétikusan ábrázolja a skalármezőket. Ehhez a feladathoz pedig az OpenGL-t, és annak árnyalónyelvét, a GLSL-t használom fel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.