Skálázható adatgyűjtő és tároló eljárás tömegfelügyeleti rendszerekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Vilmos
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a különböző tömegrendezvények – úgy mint fesztiválok, ünnepségek, sportesemények, politikai rendezvények – melyek azonban magukban hordozzák a veszélyt, hogy a nagyra duzzadt tömegben sérül a résztvevők testi épsége. Gyakran hallani olyan esetekről, amikor annyira megnövekszik az egységnyi területre eső résztvevők száma, hogy az emberek agyon nyomják, tapossák egymást, mely sérültekkel, de akár halálos áldozatokkal is járhat. Mindezek miatt indokolttá vált olyan rendszerek létrehozása, melyekkel megfigyelhető a tömeg viselkedése egy tömegrendezvényen és megelőzhetőek az ilyen tragikus események.

Egy ilyen rendszer létrehozása esetén kulcskérdés, hogy milyen megoldást találunk az adatok tárolására, hogy az a feldolgozáshoz gyorsan kereshető, könnyen hozzáférhető struktúrában legyen. A modern technológiának hála ma már létrehozható olyan tömegfelügyeleti rendszer, mely a területen található mobiltelefonokból, közösségi érzékeléssel nyeri az információt, így nincs szükség bonyolult adatgyűjtő infrastruktúra kialakítására, mobiltelefonos alkalmazásokkal meg lehet oldani a problémát. A telefonok helyadatainak felhasználásával mérhető és ábrázolható a tömeg eloszlása és annak változása. A mért adatok eltárolásával elemezni tudjuk az adott tömegrendezvény tömegviszonyait, valamint predikciókat készíthetünk a tömegdinamikára a napszakra vonatkozóan, továbbá felderíthetjük a résztvevők által preferált útvonalakat. Ezeket az információkat a rendezvény szervezői és rendfenntartói egy térképes felületen láthatják, segítséget nyújtva számukra az esetleges tömegkatasztrófák megelőzésében.

A szakdolgozatomban egy ilyen tömegfelügyeleti rendszer adattárolási eljárásának fejlesztését mutatom be. Munkám során létező modellekből építkezve kellett elkészítenem egy adatbázis modellt, mely segítségével képesek lehetünk a valós időben megjeleníteni kívánt adatokat és az előfeldolgozáson átesett historikus adatokat eltárolni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.