Skálázható vékonykliens alapú informatikai infrastruktúra tervezése szabad szoftverek segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság az informatikában megfigyelhető egy már több éve tartó tendencia, amely a minél inkább központosított rendszerekre, a számítási teljesítmény központosítására törekszik. Ez az úgynevezett Cloud Computing, amelynek lényege, hogy a felhasználók távoli, nem lokális erőforrásokat vesznek igénybe, amelyeknek nem ismerik a megvalósítását, a hátterét. Tehát a felhasználók valójában számítási teljesítményt, tároló kapacitást, vagy bármilyen erőforrást/szolgáltatást bérelnek (vagy ingyen kapnak) egy szolgáltatótól.

Ehhez a központosító tendenciához tartozik a vékony kliens architektúra, amely jelenleg elsősorban a vállalati/közintézményi környezetben elterjedt. Lényege ennek is a számítási teljesítmény, menedzsment központosítása és különböző központosított szolgáltatások nyújtása a klienseknek. Tehát a kliens gépek szükséges teljesítményét minimalizálja és ezek feladatát kizárólag a központi szolgáltatások megjelenítésére redukálja.

A szakdolgozat feladata egy vékony kliens architektúrájú rendszer megtervezése, amely társadalmi méretekben is használható lenne, tehát lakossági felhasználásra lehetne használni. Egy ilyen rendszer segítségével azok az emberek is hozzájuthatnának például egy asztali számítógép funkcionalitásához, akik az informatikától teljesen idegenek és ezért nem használnak számítógépet, vagy anyagi lehetőségeik nincsenek meg egy személyi számítógép üzemeltetéséhez.

Egy ilyen rendszert terveztem meg a dolgozatban, amelynél skálázható, nagy a terhelhetősége, a gazdaságosságot szem előtt tartja, és a szabad szoftverek használ. A rendszert technológiafüggetlenül terveztem meg így az rugalmasan többféle létező technológiával megvalósítható. A megtervezett infrastruktúra Cluster architektúrát használ és a magas rendelkezésre állást is megvalósítja. A rendszer kiszolgáló és kliens részének méretezéséhez implementáltam egy teszt rendszert, amelyen teljesítményt, és felhasználói élményt vizsgáló teszteket végeztem.

Ezen eredmények felhasználásával méretezhető egy ilyen rendszer, egy leendő szolgáltató kiindulási pontnak használhatja a dolgozatban elvégzett teszteket, eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.