Smart Metering – Háztartási készülékek monitorozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban a folyamatosan növekvő energiaárak és csökkenő erőforrások mellett egyre nagyobb szerepet kap a tudatos energiafelhasználás. A tudatos fogyasztás kialakulásához elengedhetetlen az információszolgáltatás, visszajelzés a felhasználó számára. A havi villanyszámla mellett sokkal hasznosabb információt hordoz a háztartásban fellelhető eszközök egyenkénti energia felvétele, ugyanis így pontosan látható, hogy melyik eszköz mikor, mennyit fogyasztott. Ezen információk birtokában felmérhető például, hogy megéri-e lecserélni eszközöket energiatakarékosabb változatra, illetve felismerhető és csökkenthető az energiapazarlás. Az ilyen jellegű adatok a szolgáltatók számára is fontos információt nyújthatnak a felhasználók szokásairól, viselkedéséről.

A felvázolt feladat egy lehetséges megvalósítása az, ha minden készülék fogyasztását külön-külön mérjük. Ez a megközelítés egyelőre túlságosan nagy anyagi ráfordítással jár. Ehelyett járhatóbb út egy fogyasztásmérő által mért teljes fogyasztás lebontása a háztartásban megtalálható eszközökre (az angol szakirodalomban ennek elnevezése „Non-intrusive Appliance Load Monitoring” vagy „NIALM”). A diplomaterv készítése során ezzel a megközelítéssel ismerkedtem meg, illetve létrehoztam egy megvalósítást.

A feladat egy háztartás központilag mért villamos energia felvételének felbontása konkrét eszközök fogyasztására. Ehhez egy dinamikus Bayes hálót alakítottam ki. A feladat jelentős részét a Bayes háló megfelelő paramétereinek meghatározása teszi ki, ehhez hierarchikus klaszterező eljárást, illetve relatív gyakoriságot használtam. A megvalósított alkalmazást egy öt fogyasztót (mosógépet, mosogatógépet, mikrohullámú sütőt, hűtőszekrényt és televíziót) tartalmazó valódi mért adatsoron teszteltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.