SmartCampus - Szociális hálózat közösségi problémák megoldására

OData támogatás
Konzulens:
Lajtha András Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság egy átlagos egyetemi hallgatónak a tanulmányai mellett nehéz új személyes kapcsolatokat kiépítenie társaival, és így körülményes megtalálnia a megfelelő embert, ha segítségre lenne szüksége valamilyen ügyben. E társadalmi probléma megoldása érdekében dolgoztam ki a SmartCampus nevű közösségi alkalmazást. Lényegében egy egyszerűen kezelhető, letisztult webes felületet valósítottam meg, ahol a felhasználók, jelen esetben a hallgatók, megoszthatják egymással a problémáikat és javaslatokat tehetnek azok megoldására, majd személyes találkozó során megoldhatják azokat.

A projekt során megvalósítottam egy rendszert, melyben a felhasználók képesek megosztani a problémáikat a közösséggel, melyre a közösség tagjai megoldási javaslatokat adhatnak. Ha a probléma kiírója elfogadja a megoldást, akkor a segítségnyújtás egy személyes találkozó keretein belül megtörténik. A felhasználók regisztráció után beléphetnek az alkalmazásba, ahol a jelenlegi aktív problémákat láthatják. Lehetőségük van új problémákat, valamint megoldási javaslatokat létrehozni, továbbá listázhatják saját problémáikat és megtekinthetik a többi felhasználó adatlapját. Zaklatás, avagy spammelés esetén letilthatnak más felhasználókat.

A felhasználók motiválása érdekében kidolgoztam, és implementáltam egy reputációs rendszert. A felhasználók pontokat kapnak az aktivitásért (problémák és megoldási javaslatok létrehozása), valamint a személyes találkozó létrejötte után a másik fél által adott értékelésért. Továbbá el is veszíthetnek pontokat, ha nem jelennek meg a megígért személyes találkozón, ha letiltanak más felhasználókat avagy, ha más felhasználók tiltólistára rakják őket. Az így megszerzett pontok tükrözik a felhasználók megbízhatóságát.

A jobb felhasználói élmény érdekében kidolgoztam egy generikus értesítési rendszert, hogy a felhasználók visszajelzést kapjanak a velük történt eseményekről, például, ha az általuk kiírt problémára új megoldási javaslat érkezik, vagy elfogják egy megoldási javaslatukat, avagy értékelést kapnak más felhasználóktól.

Végül létrehoztam egy kulcsszavas keresőt, melynek segítségével kereshetünk a felhasználók, és problémák között, illetve egy Word Cloudot, melyben a problémákhoz tartozó címkék jelennek meg, melyekre rákattintva szűrhetjük az egyes címkékkel ellátott problémákat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.