SoC rendszerekben alkalmazott órajel elosztó rendszerek áramkörei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gärtner Péter
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A félévi munkám célja fa topológiájú órajel elosztó hálózat megismerése és megvalósítása a korábban készített mikroprocesszorban. Ehhez előbb kiegészítettem az utasításkészletet indirekt címzésű ugró utasítással, majd elvégeztem a szintézist és elkészítettem a layoutot. Szimuláció segítségével összehasonlítottam a szintézis és a layout időzítési viszonyait és nagy eltéréseket tapasztaltam. A megoldást az RTL Compiler és az EDI által használt könyvtárak különbözősége rejtette. Miután átállítottam a konfiguráló scriptet, az eltérés jelentős mértékben csökkent, de teljesen nem tűnt el.

További eltérést tapasztaltam a szintézer időzítés analízise és a szimulációs eredmények között. A timing analysis hajlamos volt alábecsülni a kritikus utak késleltetését nagy frekvenciájú időzítési feltétel mellett. Erre a problémára nem sikerült magyarázatot találni.

A CTS (órajelfa szintézer) automatikus és kézzel irányított módot támogat. A kettő között az a különbség, hogy automatikus szintézis során a CTS határozza meg a topológiát, és a felhasznált buffereket, kézzel irányított szintézis során a tervező adhatja meg ezeket a paramétereket.

Az automatikus órajelfa szintéziséhez időzítési feltételt, és a felhasználható buffer cellákat kellett megadni. Az időzítési feltétel megadása után a grafikus felületen generáltattam szükséges CTSTCH kiterjesztésű órajelfa specifikációs fájlt, amit a későbbiekben módosítgattam.

Kézzel irányított órajelfa szintézishez is egy specifikációs fájlt kellett készíteni. Meg kellett határozni, hogy melyik vezetékre szeretnénk buffereket elhelyezni, és meg kellett adni a fa topológiáját (szintek száma, a szinteken használt ismétlő erősítők típusa).

Megvizsgáltam a kapott órajelfák tulajdonságait (órajel késleltetés, elcsúszás), és össze is hasonlítottam a két módszert.

Az elvégzett feladat elősegíti a tanszéken hallgatói munka keretein belül készített lokális órajel elosztó központ felhasználását órajelfa szintézishez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.