Sofőr azonosítása Bluetooth képes telefon segítségével GPS nyomkövetett járműben

OData támogatás
Konzulens:
Moldován István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A napjainkban az egyre jobban elterjedő fejlett operációs rendszerrel rendelkező mobiltelefonoknak köszönhetően lehetségessé vált, hogy ne csak magát az embert, hanem a mobilkészülékét is azonosítani lehessen. Az azonosítási módszerek egyik legfőbb alkalmazási területe, az illetéktelen használat elleni védelem, azaz, hogy csak bizonyos személyeknek biztosítsunk belépési vagy használati jogot az eszközeikhez.

A szakdolgozatomban, egy autó fedélzeti számítógépéhez kapcsolódó modulra írok programot, ami lehetővé teszi, hogy a járművet csak bizonyos személyek használhassák, illetve a rendszer azt is képes nyomon követni, hogy mikor ki használta a gépjárművet. Amennyiben az eszköz észleli, hogy illetéktelen személy használja az járművet, akkor jelzést küld a fedélzeti egységnek, ami továbbítja a jelet központba, kiegészítve a GPS egységtől kapott koordinátákkal.

Az emberek azonosítása a mobiltelefonjukon keresztül fog történni, a Bluetooth protokoll autentikációs szolgáltatása segítségével. A Bluetooth modul rendelkezik még egy PIN kód bevitelére alkalmas billentyűzettel is, arra az esetre ha a sofőrnél nem lenne Bluetooth képes telefon.

A dolgozat első felében bemutatom a fenti feladat megoldásához használható alternatívákat, majd részletezem a Bluetooth protokoll azonosítási lehetőségeit biztonságtechnikai szempontból

A szakdolgozat második felében ismertetésre kerül a fedélzeti rendszer felépítése, a Bluetooth modulon futó program logikai felépítése és működése. Kitérek majd a beágyazott rendszerek programozásának tulajdonságaira és nehézségeire, az általam készített program működési elvére és adatstruktúráira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.