Soft PLC Raspberry Pi alapon

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A modern irányítástechnikában széles körben alkalmaznak programozható logikai vezérlőket, amelyek nagy megbízhatóságú, de kis számítási kapacitással rendelkező és költséges eszközök. Ma már rendelkezésre állnak olyan alacsony költségű és nagy számítási kapacitással rendelkező beágyazott számítógépek is, amelyek képesek komplex szabályozási algoritmusok futtatása mellett számos más feladatot is elvégezni. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakorlatban is átvehessék a PLC-k funkcióinak egy részét, azokéval azonos, a mérnökök számára ismerős fejlesztési módszereket kell biztosítaniuk.

A diplomaterv egy olyan alkalmazás fejlesztését mutatja be, amely az IEC-61131-3 szabványnak megfelelő strukturált szöveges (ST) nyelvű kódból olyan köztes C++ nyelvű kódot generál, melyből Raspberry Pi beágyazott számítógépen valósidejű operációs rendszer felett futó kód fordítható. A fordító támogatja a célhardver digitális be- és kimeneteinek használatát, valamint a Modbus TCP kommunikációt, így segítségével a beágyazott számítógép átveheti egy kis komplexitású PLC feladatát.

A dolgozat bemutatja a választott hardverplatform és a valósidejű operációs rendszer jellegzetességeit, valamint az IEC-61131-3 szabvány szoftvermodelljét. Részletesen ismerteti a strukturált szöveges program alapján történő C++ nyelvű kódgenerálást, a szabványos függvények és funkcióblokkok implementációját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.