Sokcsatornás hangtér-reprodukciós rendszer tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Firtha Gergely
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A hangrendszerek fejlődése során egyre erősebb igény jelent meg nem csak a hangerősség, de az irányérzet megfelelő reprodukciójára is. Napjaink piacvezető megoldásai javarészt a mozis hangrendszerek otthoni felhasználásra kifejlesztett verziói. Ilyen például a Dolby Stereo, 5.1 és 7.1 rendszer. Ezek közös alapelve, hogy egy fix pont (úgynevezett sweet spot) körül elhelyezett néhány hangszóró megfelelő vezérlésével érik el az adott pontban a kívánt irányérzetet.

Ezek a rendszerek praktikusságuk és olcsóságuk miatt igen elterjedté váltak, a multimédiás tartalmak döntő többsége támogatja őket. Nagy előny továbbá az is, hogy ezek a rendszerek kompatibilisek a régebbi megoldásokkal is.

Hátrány viszont, hogy a hangteret nem reprodukálják fizikailag, ezért a sweet spot-on kívül sehol máshol nem megfelelő az irányérzet.

Erre a problémára nyújt megoldást a hangtérszintézis (Wave Field Synthesis - WFS) módszere. Ez egy egymáshoz közel elhelyezett, kisméretű hangszórókból álló sokelemű rendszer egyidejű, de hangszórónként különböző jelekkel történő vezérlésével a hullámtér fizikai reprodukcióját valósítja meg egy kiterjedt megfigyelési terület mentén.

A hangtérszintézis rendszerek megvalósítására nincs elterjed megoldás, ugyanis számos problémába ütközik. Különböző szempontok ellentmondó követelményeket támasztanak a tervezés során, így csak kompromisszumos megoldást lehet kivitelezni.

A dolgozat egy hangtérszintézisre alkalmas rendszer tervezését mutatja be. Ismertetésre kerülnek a tervezés elméleti szempontjai és irányelvei, valamint egy tervezett rendszer részletei. A tervezett rendszer elemeiből egy-egy prototípus is készült, melyek működőképességének tesztelését is bemutatja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.