Speciális hőelemek összehasonlítása gőzfázisú forrasztás profilozásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Géczy Attila
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatomban speciális hőelemek összehasonlítását végeztem gőzfázisú forrasztás profilozásához. Irodalomkutatásom során megismerkedtem a gőzfázisú forrasztás folyamatával ill. fizikájával. Kutatásokat végeztem a hőmérsékletmérés témakörében. Különböző hőmérséklet mérésére és hőprofil rögzítésére alkalmas eszközöket ismertem meg. Tanulmányoztam az újraolvasztásos forrasztás hőprofilját és annak beállítási lehetőségeit.

Ezután kísérlettervet készítettem az általam választott speciális hőelemek összehasonlító vizsgálatára. Megismertem a tanszéken rendelkezésemre álló eszközöket és azok beállítási lehetőségeit. Kísérleteim három fő részre bonthatók. Először kalibrációs méréseket végeztem a tanszék kísérleti gőzfázisú forrasztógépében. Majd az Asscon Quicky 450 forrasztógépben előbb csak azonos típusú hőelemekkel, később pedig vegyesen válogatott hőelemekkel mértem az előre beállított hőprofilt.

Az eredmények értékelése során különböző szempontok szerint vizsgáltam a hőprofilokat. Ez mutatott rá arra, hogy a hőelem típusa befolyásolja az előre programozott hőprofilt. A legjobb eredményeket a PFA borítású hőelemmel értem el. Ugyanakkor az ajánlott speciális hőelem megválasztása függ az alkalmazási területtől és az adott mérési körülményektől.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.