Spektrum analizátor megvalósítása PCDSP6 jelfeldlgozó kártyán

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gaál József
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A digitális jelfeldolgozó processzorok (Digital Signal Processor - DSP) megalkotása egy órási technológia lépés volt, mert segítségével hatékonyan meg lehetett oldani olyan jelfeldolgozási számításokat, melyek alkalmazása azelőtt nem volt lehetséges. A jelfeldolgozó processzorok használatának tanulása nem csak egy feladat megoldásáról szól, hanem a hardver erőforrások hatékony felhasználásáról is.

A diplomatervezés során egy jelfeldolgozó processzoron futó programot készítettem, mely egy bemeneti jel spektrumát tudja vizsgálni zoom-FFT algoritmus segítségével. Feladatom volt az elméleti háttér feldolgozása, a szükséges jelfolyamgráf és FIR-szűrők tervezése. Végül megvalósítottam az algoritmust a Texas Instruments TMS320C6416 processzorán C programnyelv segítségével. Egy windows-os host alkalmazás létrehozása is szükséges volt a működés vezérlésére és az eredmény megjelenítésére.

A lehető legnagyobb mintavételi sebesség használatához fontos volt munkám során az időzítési viszonyok figyelembe vétele. Ezért a létrehozott program működésének időzítését is vizsgálom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.