Sport csapatdinamika vizualizáció

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai modern csapatsportágakban bevett szokás a külföldi játékosok alkalmazása. A korábbi évtizedektől eltérően egyre gyakrabban váltanak csapatot, vagy adott esetben országot az egyes sportolók. Ennek köszönhetően egyre nagyobb jelentőséggel bír a megfelelő csapatkohézió kialakítása. Ez azonban korántsem egyszerű dolog, ugyanis különböző országokból származó, eltérő világnézetű, mentalitású, vallású és különféle nyelveket beszélő egyénekből kell egy jól működő csapatot kovácsolni.

Munkám során egy olyan webes rendszert terveztem és valósítottam meg, amely ebben nyújt segítséget. Alkalmazásom a modern vizualizációs technológiákat felhasználva jeleníti meg a játékosok közötti kapcsolati hálót, amely segítségével megtudhatjuk, hogy az egyes csapatokban mely játékosok szerepe a legfontosabb csapatdinamika szempontjából, illetve kik azok akik a legjobban beleillenének egy adott csapatba. A megalkotott rendszer megmutatja, hogy az egyes sportolóknak milyen erős a viszonya játékostársaikkal, amely nagy segítséget nyújthat a megfelelő csapatkohézió kialakításában.

Az első fejezetben található bevezető után a második fejezetben ismertetem a labdarúgás szakdolgozatom szempontjából lényeges részeit. A harmadik fejezetben a vizualizáció alapjait mutatom be, míg a negyedikben a kapcsolati hálót megjelenítő rendszerelem kerül bemutatásra. Ezt követően a vizualizációs komponens köré épülő rendszer tervezését és megvalósítását ismertetem, majd a hatodik fejezetben az elkészült alkalmazást tesztelem. Végül a hetedik fejezetben összefoglalom az eredményeimet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.