Sportlétesítmény épületautomatizálásának tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

Szakdolgozatom témája egy meglévő sportlétesítmény épületautomatizálásának a megtervezése épületfelügyeleti rendszer használatával. Ehhez a KNX rendszert választottam, mert széles körben alkalmazható, megbízható és más rendszerekkel összekapcsolható. Az épület felügyelet segítségével egy biztonságos, kényelmes energia hatékony sportkomplexumot teremthetünk.

Elsőként engedélyt kértem a létesítmény üzemeltetőjétől az épület terveinek felhasználására és a helységek bejárására

Ezután elemeztem az épületre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat. Ez kiterjedt a füstelvezetés és elszívás, füstérzékelés, figyelmeztető hang és fényjelzésekre. Majd kapcsolatot teremtettem tűzvédelmi rendszert és a KNX között.

Az épület meglévő világítása korszerűtlen, több helyen meghibásodott. Az új világítás korszerű KNX el vezérelhető és ahol indokolt ott a fényerő szabályzása is lehetséges. A jelenlét érzékelők segítségével csökkenthető a világító testek üzemideje. Az irodai szinten az árnyékolást is szükséges mivel nyári nap folyamán az épületet minden oldalát éri a nap. A napsütés és a külső hőmérséklet mérésére, a tetőre egy időjárás állomást terveztem.

A szellőzést, ami a tűz esetén füstelszívást is végezhet egyrészt a tűzvédelmi eszközök másrészt a KNX en keresztül különböző levegő minőség szenzorok szabályozhatják. Az ablakokra nyílás érzékelőt tervezek így növelve a fűtés energiahatékonyságát és a külső behatolás elleni védelmet.

A főépület meglévő fűtése korszerű, nagy hatásfokú, időjárás követő kondenzációs kazán, melyet a LON/KNX illesztő segítségével csatolom a rendszerbe. A klímázható helységekben fan coil-t terveztem, míg ahol csak fűteni kell ott hagyományos radiátort egy beavatkozó aktorral, ezeket KNX el vezérelve helység hőmérők segítségével. A csarnok fűtése tetőről lógatott sötétsugárzókból áll. Ezek vezérlése is a KNX segítségével történik.

Utolsó lépésként meghatároztam az eszközök helyét, fizikai és logika címüket és funkciójukat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.