Sportlétesítmény villamos hálózatának tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozatom keretén belül a feladatom egy sportlétesítmény villamoshálózatának megtervezése volt, melynek részét képezte az épületek világításának a megtervezése is.

Először a világítási rendszert terveztem meg, majd ennek eredményét felhasználva megbecsültem a létesítmény villamos teljesítményigényét. Itt kitértem a gépészeti elemekre is, mint a szellőzőrendszer, vagy a hűtőrendszer. A már megbecsült teljesítményigény alapján méreteztem a hálózatot. Megválasztottam a megfelelő vezeték keresztmetszeteket, melyekre ellenőriztem, hogy a feszültségesés még a megfelelő tartományban van-e. A túláramvédelmi készülékek méretezéséhez zárlati áramokat számoltam. Majd végül foglalkoztam az érintésvédelemmel és a túlfeszültség védelemmel is.

A szakdolgozatomban szereplő sportlétesítmény egy már létező létesítmény újragondolása. Az eredeti még a 80-as évek előtt épült, melynek a villamos hálózata már nem tud lépést tartani a mai, folyamatosan fejlődő igényekkel. A célom az, hogy egy korszerű és üzembiztos villamos hálózat tervezését mutassam be. Ehhez az épületeket korszerű funkciókkal láttam el, igazodva a modern igényekhez. A berendezések kiválasztásánál elsődleges szempontom az energiahatékonyság és gazdaságos üzemeltetés volt. A rendszer megtervezésénél figyelembe kellett venni az aktuális szabványokat. Emellett szem előtt tartottam, hogy kompatibilis legyen az épületfelügyeleti rendszerrel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.