Sporttárskereső alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kövesdán Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen diplomamunka célja egy online sporttárskereső fejlesztésének bemutatása az iparban elterjedt jól bevállt technológiák felhasználásával. A sporttárskereső kellően összetett üzleti funkciókkal rendelkezik melyek lehetőséget biztosítanak ezen technológiák előnyeinek, hátrányainak megismerésére.

A java nyelv elterjedtsége objektumorientált szemléletmódjának, platformfüggetlenségének és gazdag API-jának köszönhető. Az asztali alkalmazásokon és az automatizált tesztrendszereken túl a szerveloldali üzleti komponensek megvalósításában is népszerű. Utóbbi a 2003-ban megjelenő Spring keretrendszernek is köszönhető melynek megismerése egyik fő témája a dolgozatnak.

Egy vállalati alkalmazás esetében kulcskérdés az adatok perzisztálása. Fontos hogy kiválasztott adatmodell illeszkedjen az üzleti folyamatokhoz az írás és olvasás funkciók minél hatékonyabbá tételéhez. A sporttárskereső mely lényegében egy közösségi háló egy dinamikusan változó kapcsolathálózatot követel meg, melyben az adatbázisműveletek többsége kapcsolatokon alapul. A kapcsolatok hatékony kezelésére a relációs modellt kiváltandó jött létre a Neo4j gráf adatbázis, melynek igazi előnye nagy adatmennyiség esetén mutatkozik meg. A teljesítménybeli különbségek kimutatására a sporttárskeresőnek egy mysql relációs adatbázist használó verziója is el lesz készítve.

A webes alkalmazásoknál szinte külün feladat a kliens oldal megvalósítása. A kliens a javascript alapú AngularJS-el lesz elkészítve, függetlenedve ezzel a java-ban írt szerver oldaltól.

A dologzat során a fentieken felül bemutatom az autentikáció és autorizáció kezelését, a kliens és szerver oldal kommunikációját az említett technológiák segítségével. Megvizsgálom továbbá a teljes alkalmazás tesztelésének lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.