Streaming videó közvetítés hardveres gyorsítási megoldásainak összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Magyar Gábor Béla
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a hálózati sávszélességek növekedésének köszönhetően még szélesebb rétegek számára elérhetőek a különböző multimédiás tartalmak, mint például a videók. Jelenleg ez tekinthető az egyik leghatékonyabb reklám lehetőségnek, a sokfajta szórakoztatóipari előfordulása (televízió műsorok, sorozatok, filmek) miatt a jelentősége még nagyobbnak mondható.

Mint szinte minden egyéb területen, a tartalomfogyasztásban is jelentős változások és átalakulások következtek be az elmúlt években. A hagyományos ún. lineáris tartalomfogyasztás jelentősen veszített a népszerűségéből, gondolhatunk itt akár a hagyományosnak mondható televízió csatornákra, de a rádióállomások is ide vehetők. A YouTube, Spotify és a Netflix korában elhalni látszódik az igény a felhasználó közvetlen irányítását nem megengedő szolgáltatásokra. A jelenkori lehetőségekhez hozzászokott felhasználó akkor és ott akarja megnézni az adott sorozatának következő epizódját, amikor és ahol akarja, és ugyanez igaz a zenehallgatási szokásaira is.

Napjainkban már egyértelműen kimondható, hogy a streaming egy világszerte elterjedt technológia, aminek segítségével emberek százmillióinak van lehetősége ilyen formában különböző tartalmakat fogyasztani, legyen szó akár hanganyagokról vagy mozgóképekről. Ennek a megoldásnak az a lényege, hogy nem kell előzetesen megvárni az adott tartalom teljes egészében való letöltését, hanem a már megérkezett darabok rögtön a felhasználó rendelkezésére állnak.

A médiaállományok, különösen a videók minőségével kapcsolatos elvárások növekedése egyre intenzívebb tömörítés alkalmazásához vezetett, ami a kliens oldalon is egyre jelentősebb feldolgozási erőforrást igényel.

Szakdolgozatomban megvizsgálom a jelenlegi hardveres gyorsítási lehetőségeket, illetve egy mérő környezet implementálásával teljesítményméréseket végzek és következtetéseket vonok le ennek használhatóságáról egy valós, ipari környezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.