Stressz-szint mérő rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomamunkám témájának az előző félévekben megtervezett és megépített stressz- szint mérő rendszer kibővítését és vizsgálatát választottam. Bizonyított tény, hogy a stressz egy egészséges értékhatárt meghaladó mértékű növekedése kimutatható teljesítmény, életszínvonal, illetve egészség romláshoz vezet. Az emberek stressz-tűrő képessége egyéni. Éppen ezért az általam kidolgozott módszer az egyénre koncentrál, segítve egy bárhol

alkalmazható egyedi stressz-oldó technikát, hozzájárulva ezzel akár a problémák megoldásához is.

A galvanikus bőrreflex (a bőr vezetőképességének megváltozása) az ember stressz-szintjének egyik legmegbízhatóbb mutatója. Ennél a módszernél a változás azonnal detektálható, és könnyen mérhető. A mérés alapja a bőr vezetőképességének megváltozása.

Ezen kívül két gyakran használt diagnosztikai eszköz az elektrokardiogram, és a pulzoximéter (fotopletizmográfia) használata. A két paraméterből a pulzus meghatározható, a szívfrekvencia variabilitás számítható, amely egy másik mutatója a stressz-szint változásának.

A dolgozatban az eddig megtervezett rendszer bővítését és alapos vizsgálatát mutatom be. Az eddigi félévek során elkészült a GSR mérő áramkör, a hozzá tartozó Java nyelven megírt programmal. Ebben a félévben a hardver és a szoftver bővítésére került sor. A mikrokontroller programját ki kell bővíteni, hogy képes legyen mind a három paramétert mérni. A Java programot ki kell bővíteni, hogy feldolgozza az összes beérkező információt. Két grafikonon kell mutatnia a mért értékeket, menteni és visszaolvasni kell tudnia.

A másik nagy feladat, hogy a rendszer egyes paramétereit alaposan meg kell vizsgálni. Tudni kell a rendszer hosszú távú stabilitását, zajosságát. A mérések reprodukálhatósága alapvető kérdés. A mintavételi frekvencia határát, az adatok küldési sebességének határát a PC felé ismerni kell.

A dolgozatban részletesen leírom, hogy milyen fejlesztési lépéseket, hogyan valósítottam meg, illetve, hogy milyen problémákba futottam bele, és ezekre milyen megoldást találtam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.