Stúdiótechnikai UMD kijelző fejlesztése és szoftveres integrációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Magyar Gábor Béla
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Dolgozatomban egy olyan hardvert és egy hozzá tartozó szoftveres környezet terveztem, amelyre a Budavári Schönherz Stúdióban már régóta nagy szükség van.

Minden televízió stúdióban fontos a jelforrások egyszerű áttekinthetősége. Ehhez valamilyen megjelenítő eszköz alkalmazása szükséges, amely kijelzi a monitorokon éppen látható jelforrás nevét, és állapotát, hogy éppen adásban van-e.

Miután megvizsgáltam a stúdió igényeit, munkafolyamatait, és elkészítettem a rendszer specifikációját, megterveztem a kijelző hardverét. Ez egy LED-es pontmátrix kijelző, ami a szöveget három színnel tudja megjeleníteni. A kijelzőt egy mikrokontroller vezérli, ami szabványos protokollon, soros porton fogadja a vezérlő információkat a rendszert vezérlő szoftvertől.

Elvégeztem a kijelzők vezérlésének szoftveres integrációját is, a stúdió már meglévő vezérlő szoftverét kibővítettem az UMD-k kezelésével. Eddig is ez a szoftver vezérelte a videómátrixokat a stúdióban, és a munkám keretében kibővítettem, hogy a stúdió nemrég beszerzett Black Magic HD videómixerrel is tudjon kommunikálni. Ezáltal a kész szoftver képes a monitorok kijelzőinek szövegét dinamikusan frissíteni a videómátrix kimeneteitől függően, és az adásjelzés információkat is megjeleníti a videómixerrel történt integrációnak köszönhetően.

Ezzel a fejlesztéssel úgy érzem sikerült egy olyan univerzális hardvert készítenem, amely bátran megállná a helyét a többi hasonló eszköz mellett. Köszönhetően annak, hogy a kijelző bemenete teljesen szabványos, és egy igen elterjedt protokollt valósít meg, nem csak a Budavári Schönherz Stúdió tudja azt hasznosítani, hanem bármilyen más stúdiónak is hasznára válhat.

A fejlesztés során olyan továbbfejlesztési lehetőségek merültek fel, amiket megvalósítva olyan paraméterekkel lehet felruházni akár a kijelzőt, akár a vezérlő szoftver, ami még jobban kiemelkedővé teszi azt, bizonyos tulajdonságai akár jobbak is lehetnek a jelenleg piacon lévő megoldásokénál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.