Sugárzási impedanciák számítása végeselemmódszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Rucz Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A légoszlopok akusztikai tulajdonságának meghatározása több alkalmazásban is lényeges feladat. Akár valamilyen fúvós hangszer tervezéséről, akár egy szellőzőrendszerről beszélünk. Ezen tulajdonságok meghatározásához az akusztikai hullámegyenlet, vagy az anyagok áramlását leíró kétszeres differenciálegyenlet megoldása a feladat. Ezt analitikusan elvégezni nagy kihívás és közel lehetetlen.

A megoldást közelítő módszerekkel (pl.: végeselemmódszer) könnyebben el lehet végezni, éppen ezért számos helyen használják. Hangtechnikai szimulációktól kezdve, épületek tervezésén át, számos alkalmazási területe van.

Szakdolgozatomban a végeselemmódszerrel ismerkedtem meg, segítségével különféle kürtök nyomásterét szimuláltam és sugárzási impedanciáját számoltam ki. Ezen túl két kürtöt egymás mellé helyezve vizsgáltam az egymásra való hatásukat, a kettőjük között lévő kölcsönös impedanciát is. Tárgyalom a módszer elméleti hátterét, az algoritmusomat lépésenként és az eredményeimet.

Az eredményeimből kiderül milyen hatással van egymásra a nyílt térbe helyezett gerjesztett rezonátor és maga a tér, vagy éppen két egymás mellé helyezett rezonátor, továbbá a rezonátorok nyílásszöge hogyan változtatja az ún. hosszkorrekciót és hogy milyen alakú hullámfrontok alakulnak ki egy gerjesztett rezonátorban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.