Szabadforrású okosotthon-automatizálási rendszer felépítése a Silicon Labs termékeivel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Technika fejlődésével, a különböző eszközök közötti kommunikáció megjelenésével otthonaink automatizálása is a figyelem középpontjába került. Léteznek már boltokban kapható megoldások ezen igény kielégítésére, illetve nyílt forrású projekteknek köszönhetően otthonaink szabadon fejleszthetőek.

Silicon Labs által kiadott eszközök, és egy nyílt forrású okosotthon program segítségével feladatom volt egy saját rendszer kialakítása, mely könnyen kezelhető, rövid idő alatt működőképessé tehető, illetve nem igényel programozói ismeretet. A rendszer, mai igényekre válaszolva, nem csak laptopon, személyi számítógépen, de Raspberry PI-n is működőképes.

A létrehozott rendszer rádiós mikrokontrollerekből, illetve kamerából áll. Mikrokontrollerek hálózatot hoznak létre, amelyben a fő egység az okosotthonhoz van illesztve, így a kapott információkat egy központi rendszer dolgozza fel. Képátvitel is megvalósul, illetve egy alapvető riasztórendszer is felépült.

A készített okosotthon hőmérséklet adatokból, páratartalomból, egyéb információkból automatizált működést hajt végre. Képes váratlan esemény esetén riasztani, a tulajdonost figyelmeztetni bizonyos feltételek fennállásakor, kapott adatokat kijelezni egy általam készített felületen. Elérhető a rendszer munkahelyünkről, egyéb a lakástól távol lévő területekről.

Későbbi fejleszthetőségére is figyeltem, nyílt forrású rendszer alapvetően fontos itt, azonban, mivel létezik sok program okosotthon fejlesztésre, szükséges több szempont alapján a megfelelőt kiválasztani. Ha nem jó rendszert használok, az a későbbi terveket meggátolhatja az illesztendő eszközök szűkösségével, a rendszer nehéz fejleszthetőségével, dokumentáció hiányával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.