Szabadság és jelenlét nyilvántartó alkalmazás megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Benedek Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság egyre több cég teszi lehetővé alkalmazottai számára a szabad beosztású munkavégzést, melynek köszönhetően a dolgozók tetszőlegesen személyre szabhatják a saját munkarendjüket. Minden kétséget kizárólag ez rendkívül nagy kényelmet biztosít a beosztottaknak – legyen szó az ingázni kényszerülő alkalmazottakról, akik nem feltétlen tudnak minden reggel időben érkezni a munkahelyükre, vagy egyetemi hallgatókról, akik számára ezáltal elérhető opcióvá válik a munkavállalás.

A rugalmas munkavégzésnek azonban megvannak a maga hátrányai is: cégen belül csakhamar kezelhetetlenné válik a beosztások nyilvántartása. Gyakori igény, hogy az alkalmazottak ismerjék kollégáik munkarendjét, – legyen szó céges meeting-ről vagy egy privát megbeszélésről – bizonyos esetekben a személyes jelenlét igenis elengedhetetlen. A rugalmas munkaidő bevezetésével azonban nem lehet tudni, hogy az adott beosztott adott időpontban dolgozik-e vagy sem.

Szükség van egy megoldásra, mely lehetővé teszi a rugalmas jelenlét-nyilvántartást, és képes alkalmazkodni a cégek sajátos igényeihez is. Dolgozatom célja tehát egy olyan alkalmazás létrehozása és bemutatása, mely segítségével a dolgozók könnyedén megadhatják saját beosztásukat, illetve tájékozódhatnak kollegáik munkarendjéről. További követelmények közé tartozik a szabadságok nyilvántartása, mely magában foglalja a távollétek kérelmezését, áttekintését, illetve elbírálását is.

A feladat megvalósítása során egy olyan rugalmas, többrétegű architektúra létrehozására törekedtem, mely lehetővé teszi a jól leválasztható és tesztelhető komponensek, valamint a könnyedén karbantartható kódbázis létrehozását. Emellett fontos szempont volt, hogy a rendszerhez tetszőleges kliensoldali alkalmazás legyen illeszthető, hiszen a technológiától való függetlenség jó lehetőséget biztosít a naprakész, kényelmesen kezelhető alkalmazások létrehozására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.