Szabadszavas keresés megvalósítása félig strukturált rekordokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban minden alkalmazásnak szüksége van bizonyos adatokra a működéséhez, ezeknek az adatoknak a többségét valamilyen félig strukturált formában tároljuk. Az e-mailjeink, a fájljaink, a határidőnaplónk bejegyzései nem csak a nyers információt, hanem meta-adatokat is tartalmaznak (például az e-mail feladója, a fájl típusa), és gyakran cél-szerű lehet a fő tartalom mellett ezekben a meta-adatokban is keresni. Ilyenkor hasznos, ha a kereső kifejezést egy úgynevezett szabadszavas keresőmező segítségével adhatjuk meg, ami értelmezi azt, és meghatározza belőle a szűrési feltételeket. A diplomamunkám témája egy ilyen keresőmező kifejlesztése és illesztése volt több adatforráshoz.

Dolgozatom keretében bemutatom a szabadszavas keresőmező koncepcióját, ismertetem, hogy milyen előnyei vannak és mutatok példákat olyan alkalmazásokra, amelyekben megtalálható ez az eszköz.

Betekintést adok a felhasznált technológiákba, kiemelten mutatom be a megoldásom alapjául szolgáló LINQ keretrendszert. Ezután szemléltetem azokat a problémákat, me-lyekkel szembesültem a feladat során, és prezentálom az ezekre adott megoldásaimat.

Dolgozatom végén demonstrálom az elkészült komponens működését, bemutatom a ke-resőmező integrációját egy fordítástámogató szoftverbe, illetve illusztrálom a működést egy külön alkalmazásban másfajta adatforrással is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.