Szabadtéri sporteseményt támogató szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az utóbbi időben egyre fontosabb szerepet kap a sport, elsősorban a tömeg- és szabadidősport, hiszen a napjainkban tapasztalható rohanó életvitel mellett egyre kevesebbet idő jut mozgásra. A sport számos pozitív egészségügyi hatása mellett a sport kikapcsol, élményt nyújt.

A rohamosan fejlődő számítástechnika megfizethető áron jut el az szinte mindenkihez, emiatt sportesemények lebonyolítását számítástechnikai eszközökkel meg lehet könnyíteni. Ma már egy profi sportesemény elképzelhetetlen komolyabb technikai eszközök nélkül, hiszen ezen eszközök rendkívül pontosak, megbízhatóak. Itt nemcsak különböző olimpiai eseményekre, világbajnokságokra, országos bajnokságokra kell gondolni, hanem kisebb rangú, helyi sporteseményekre is. Általában kisebb sportesemények szervezői a pénzügyi erőforrások szűkössége miatt sokszor nem engedhetik meg maguknak, hogy jelenleg a piacon kapható profi, elektronikus technikai megoldások közül válasszanak.

Számos sportágban, mint például kerékpárversenyek és futóversenyek, fontos szerepe van az időmérőrendszernek, hiszen ez az összehasonlítási alap a versenyzők rangsorolására. Professzionális rendszereknél („chipes időmérőrendszerek”) a versenyzők idejének mérése és azonosítása általában rádiófrekvenciás jeladók segítségével történik. Ezeknek a rendszereknek nagy hátránya, hogy speciális hardvereket igényelnek, amelyek beszerzése vagy bérlése igen megemeli a sportesemény költségét, ráadásul beszerzésük is gyakran nehézkes és időigényes. A magas költségek mellett még hatalmas hátrányuk az elektromos időmérőrendszereknek, hogy beüzemelésük és kezelésük sokszor komoly szaktudást igényel.

Ezen szakdolgozat keretében egy olyan sporteseményeket támogató szoftverrendszer került kifejlesztésre, amely az alacsony költségvetésű sportesemények szervezését és lebonyolítását nagymértékben segíti. A cél az egyik legköltségesebb elem, a speciális hardverelemeket követelő elektronikus időmérőrendszerek kiváltása volt egy olyan időmérő és versenyzőazonosítására alkalmas rendszerrel, amely közönséges és olcsó számítástechnikai eszközökkel működtethető és nem igényel komolyabb szaktudást. A kifejlesztendő rendszer a versenyzők azonosítását képfeldolgozás segítségével végzi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.