Szabálykezelő rendszer ellentmondásmentesség és teljesség vizsgálatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kondorosi Károly
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Pontosságra és egyértelműségre törekvő természetes nyelvű szövegek írása során könnyű elkövetni olyan hibákat, amelyek végül értelmezési problémákra vezethetnek. Tipikus esetei az ilyen szövegeknek a különböző szintű szabályzatok (törvényektől a szervezeteken belül hatályos szabályzatokig), műszaki dokumentációk (pl. követelmények, használati utasítások). A hibák, téves értelmezések oka lehet tartalmi – így a leírás elentmondásossága, hiányos volta

– vagy formai – mikor is a leírás természetes nyelvi szerkezetei, kifejezései többféle értelmezést engednek meg, amit a szövegező nem vett észre.

Megoldás lehet az ilyen szövegek formalizálása, ami kiküszöböli a formai hibákat, és lehetőséget ad a szöveg elentmondás-mentességének és teljességének vizsgálatára. Kulcskérdés ilyenkor, hogy sikerül-e olyan formalizmust találni, amelyik elegendően szigorú, ugyanakkor a szöveg készítésében résztvevő valamennyi szereplő számára könnyen érthető.

Számos szabálykezelő rendszer létezik, amely képes új tények levezetésére a tudásbázisában található tények és szabályok alapján. Jelen projekt célja ezeknek kiterjesztése, egy olyan módszer bemutatása, amely garantálja a konzisztenciát, és a hézagmentességet. Azért, hogy ezt a domain expertek számára is elérhetővé tegyem, létrehoztam egy angolhoz hasonló domain specifikus nyelvet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.