Szabályozási együttműködések a hazai villamosenergia-rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Sőrés Péter Márk
Villamos Energetika Tanszék

Az elmúlt 10 évben az összehangolt európai villamosenergia-rendszereket üzemeltető átviteli-rendszerirányítók új együttműködési módszereket vezettek be a rendszerszabályozásban. Ezek az úgynevezett GCC rendszerek, melyek a fenti képen láthatóak. Ezek mindegyikében alkalmazzák a kiegyenlítetlenségnettósítás (imbalance netting) módszerét, amivel a résztvevő tagok egymás között optimalizálják a szabályozási tartalék igénybevételét, ezzel jelentős költségeket megtakarítva. Az egyik ilyen együttműködésben, a szlovák és cseh rendszerirányítót tartalmazó e-GCC-ben a magyar MAVIR ZRt. is tag 2014 óta.

Szakdolgozatomban a hazai szabályozási piac és az európai közös célok bemutatása után a jelenlegi GCC rendszerek működését fejtem ki. Ezután becslést adok a MAVIR egy év alatt a GCC együttműködésben való részvétele miatti szabályozási költség megtakarítására.

Magyar részről a jelenlegi GCC együttműködés 100%-os kihasználásának gátat szab a magyar-szlovák határkeresztező távvezeték felhasználható átviteli kapacitása, ami jelentős kereskedelmi forgalma miatt sokszor annyira leterhelt, hogy sokszor a lehetséges GCC energia csak egy részét tudják átvinni rajta. Ezzel további lehetséges megtakarításoktól esik el a rendszerirányító. Emiatt egy új módon, GCC szabályozásra előzetes lefoglalt átviteli kapacitás piaci hatásait elemzem dolgozatomban.

Végül a jövőbeli további lehetséges együttműködésekről és várható átviteli hálózati fejlesztésekről írok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.