Szabályozott állandó mágneses szinkron és rövidrezárt forgórészű aszinkron motorok modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Számel László
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

A széleskörű alkalmazási lehetőségük és teljesítmény elektronikai eszközök versenyképes ára lehetővé tette a szinkron és aszinkron motoros fordulatszám szabályozott hajtások nagyarányú térnyerését az ipari alkalmazásokban.

A szakdolgozat egy fordulatszám szabályozott állandó mágneses szinkron motor szabályozását, és egy rövidrezárt forgórészű aszinkron motor vezérelt üzemi működésének szimulációjával foglalkozik. A Matlab program beépített motor modelljeit és ezek paramétereit felhasználva hasonlítja össze a matematikai egyenletek alapján elkészített modellekkel.

Az állandó mágneses szinkron motor fordulatszám szabályozásához PI- típusú szabályozókat alkalmaz. A fordulatszám szabályozásnak alárendelt áram vektor szabályozás esetén a modellek összehasonlításánál két lehetőséget modellez. Az első esetben a PI- tagokba beépített korlátozók működését nem engedi érvényesülni, míg a második esetben a szabályozók telítésbe vezérlésével valósítja meg a fordulatszám szabályozást.

Aszinkron motor esetén vezérelt üzemet valósít meg, amelyben a motor kapcsaira jutó szimmetrikus háromfázisú feszültségeket vezérli, így nincs szükség visszacsatolásra a motor oldalról. A tápláló feszültségek frekvenciáját és amplitúdóját lineárisan növeli a megfelelő értékekig, hogy az előírt fordulatszámot és fluxust elérje. A megfelelő értékek elérése után pedig terhelőnyomatékot kapcsolva a motorokra vizsgálja viselkedésüket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.