Szakterületi szabványoknak megfelelő smart kártya alkalmazások telepítésére és kezelésere alkalmas környezet kidolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A felhasználók azonosítását, ill. elosztott adattárolást igénylő szolgáltatások megvalósításakor az ún. okos kártyák hatékony megoldást kínálnak. Napjainkban számos okos kártya alapú szolgáltatással találkozhatunk pl. fizetésre szolgáló vagy beléptető kártyák formájában.

A technológia szélesebb körben történő felhasználása várható az érintés nélküli interfésszel rendelkező, multi-applikációs környezetet támogató kártyák elterjedésével. Ezen kártya típusok felhasználása azonban szükségessé teszi a kártyákat menedzselő háttérrendszerek fejlődését.

Az új típusú okos kártyák menedzselését ellátó szoftverrendszereknek fontos eleme lesz a kártyatartalmak kezelésre szolgáló funkció halmaz. Jelenleg még nem terjedtek el azok a megoldások, amelyek ezeket a feladatokat transzparens, platform független módon, biztonságos távoli elérést biztosítva látnák el. Diplomamunkám során feladatom egy ilyen funkciókat megvalósító rendszer, ill. a funkciók megvalósításához szükséges módszerek kidolgozása.

Alapvető követelmény volt, hogy az implementált megoldás a szakterület szabványait kidolgozó szervezet, a GlobalPlatform által specifikált előírásokkal kompatibilis legyen. Diplomamunkám részét képezi ezeknek a szabványoknak az ismertetése.

Dolgozatomban bemutatom azokat a feladatokat amelyek egy ilyen alkalmazás megtervezéséhez szükségesek voltak, illetve bemutatom az elkészült szoftver környezetben megvalósított megoldásokat.

Diplomatervem a fentieken kívül tartalmazza azoknak a tesztelési metodikáknak a leírását is melyekkel az alkalmazás helyes működését ellenőriztem.

Dolgozatom végén olyan továbbfejlesztési lehetőségeket adtam meg, amelyek megvalósítása szükséges az okos kártya alapú rendszerek további elterjedéséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.