Szalagfüggöny vezérlő IoT rendszer fejlesztése node.js alapú központi szerverrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az „Internet of Things” – vagy röviden IoT -, azaz a „dolgok internete” manapság egyre népszerűbb informatikai megoldás különböző adatgyűjtési, vezérlési és szabályozási feladatokra. Lényege, hogy több különálló, önállóan működő elektronikai eszköz az internetet, mint közös médiumot használja fel az egymás között történő kommunikációra. Elterjedését nagyban felgyorsította, hogy manapság már kereskedelmi forgalomban is elérhető áron kaphatóak Wi-Fi modulok, amik az IoT eszközök közötti kommunikációt nagymértékben megkönnyítik, továbbá a tény, hogy ezekhez az eszközökhöz nagy mennyiségű oktató anyag és dokumentáció is elérhető.

Az általam elkészített rendszer az ESP8266 integrált áramkörön alapuló ESP-12F Wi-Fi modult használja szalagfüggöny vezérlésére, valamint hőmérséklet- és fényadatok gyűjtésére. A rendszer fizikai összeállításához egyedi alkatrészekre volt szükség. Ezeket a Blender nevű modellező programmal készítettem - vagy meglévő modellek módosításával létrehoztam -, majd 3D nyomtató segítségével kinyomtattattam.

A rendszer tartalmaz továbbá egy node.js alapú központi szervert, ami egy mongoDB adatbázisban eltárolja az érzékelő modulok által gyűjtött adatokat, valamint parancsokat küld a vezérlő modulnak, ami a szalagfüggöny elhúzását és forgatását végzi. A node.js szerveren a rendszer entitásainak modellezésére, valamint a webes felület és az IoT eszközök illesztésére létrehozott REST interfész implementálására az IBM API Connect megoldását használtam.

A rendszer felhasználói egy Angular alapú webes alkalmazáson keresztül megtekinthetik a szalagfüggöny jelenlegi állapotát, valamint módosíthatják azt: megadhatják, hogy a lamellák mennyire legyenek elhúzva és elforgatva. Megadhatnak időzített beállításokat is, ilyenkor a megadott beállítások egy kiválasztott jövőbeli időpontban kerülnek majd alkalmazásra. A felhasználóknak lehetősége van módosítani az érzékelő modulok mérési időközén, az érzékelő mérési paraméterein, valamint megtekinthetik grafikus formában az érzékelők által mért adatokat.

Remélem, az elkészült rendszer leendő felhasználói legalább annyi örömüket fogják lelni benne, mint amennyi örömöt okozott nekem a rendszer megtervezése és megvalósítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.