Számítógépes animációk készítése félvezető eszközök működésének szemléltetésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Czirkos Zoltán
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A szakdolgozatom félvezető eszközök működését szemléltető animációk elkészítéséről szól. A jelenleg oktatásban felhasznált programok régiek és elavultak, a mai modern eszközökön nehezen (vagy egyáltalán nem) futtathatók. Ezek újraírása és modernizálása a legfőbb cél.

Először a megfelelő technológia kiválasztása volt a feladatom, melynek során különböző natív és webes módszereket ismertettem. Ezek előnyeinek és hátrányainak mérlegelése után a webes technológiák mellett döntöttem.

Következő lépésként a technológiára jellemző, gyakran előforduló problémákra kerestem kész megoldásokat: a kód aszinkron és igény szerinti betöltésére a require.js-t, a nagy teljesítményű kétdimenziós rajzolásra a pixi.js-t, a weboldal reszponzivitásához pedig a UIkit nevű keretrendszert választottam.

Ezután a saját programom szerkezetét terveztem meg. A központi vezérlőosztály, az aszinkron animáció-betöltés és az animációk által közösen használható vezérlőelemek implementálása után a konkrét PN félvezető átmenet szimuláló és kristályszerkezet-megjelenítő elkészítése volt a feladatom. Az utóbbihoz szükséges 3D$\to$2D leképezés matematikáját szintén én írtam.

Az animációk elkészítése után a programomat különböző eszközökön és böngészőkben teszteltem, majd a meghatározott kritériumok alapján értékeltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.