Számítógépes folyamatokkal kapcsolatos műveletek megbízhatósági vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Marosits Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban számítógépek és szerverek ezreinek távoli menedzselése már hétköznapi feladat. Ennek jelentőssége és gyakorisága feltehetőleg a közeljövőben úgy nő meg, ahogyan a cloud-technológia terjed.

Bármely programnak a leállítása az egyik legfontosabb alkalmazása a távoli hozzáférésnek. Ha az alkalmazás csak egyetlen egy folyamatból áll, akkor ez a művelet általában fennakadás nélkül végrehajtható. De ha ezek az alkalmazások amelyeket felügyelni és vezérelni szeretnénk, összetettek, tehát bonyolult folyamatfákat hozhatnak létre a futtatásuk során, továbbá ha ezek valamilyen ön- és rokon-felügyelő algoritmust is implementáltak, akkor ezeknek a folyamatoknak és fáknak a leállítása problémássá válhat.

A dolgozatomban megvizsgálom a fenti problémára a Windows és UNIX-alapú operációs rendszereken használt megoldásokat. Ismertetem, hogy a platformok milyen eszközöket biztosítanak az önálló folyamatok vagy az összetett folyamatfák kezelésére. Ezen eszközök megbízhatóságának méréséhez számos tesztalkalmazást készítettem el különböző nyelveken, úgy mint Java, C\# valamint Python.

A mérés után összehasonlítom az eszközök és megoldások képességeit valamint megbízhatóságát, továbbá bemutatom a gyenge pontjaikat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.